ИзкуствоТО

Art Books – прераждането на Книгата след края на живота й

  • От
  • март 15, 2013
    Да… това беше заглавието на доклада ми през ноември. Плод на един случаен импулс през горещите летни месеци на 2012 година, който не ми даде мира, последваха нахвърляни бележки и почти десет дни ровене и превеждане на различни сайтове, за да събера информацията, която ми е необходима, за да отправя посланието, което искам… И накрая докладът беше готов. Презентацията – надявах се достатъчно атрактивна – също. И дойде денят –  XI Национална научна конференция с международно участие “БИБЛИОТЕКИ – ЧЕТЕНЕ – КОМУНИКАЦИИ”, организирана ежегодно във Велико Търново… 
    За моя огромна изненада не получих упреци, а похвали. И развълнувана аудитория. Което, може би нескромно, но ме кара да се чувствам горда. Още повече, че в залата са били момичетата  от първи курс Книгоидаване – Пламена и Соня – млади, усмихнати и амбицирани… И след конференцията са решили, че искат да направят Art Books във Велико Търново, в България за пръв път!… И сега започват да текат приготовленията за събитието, което се очаква да се раилизира през април или май… 

Докладът ще излезе в сборник, издаван за всяка конференция. Но пък съвсем защриховано някои от акцентите в него  (и това, което сега предстои) са свързани с: 


   Art Books (или Books Art) е част от съвременните направления във визуалното изкуство, базиращо се на вдъхновението на творци от цял свят да създават различни форми, изображения и инсталации от книги. Творбите им често предизвикват противоречиви реакции – на възторг от иновативността им или на потрес от отношението към книжното тяло. Днес интернет предоставя шанс на всеки да изрази своите лични пристрастия и основните дискусии по отношения на Art Books се откриват по блоговете на различни автори. Отново чрез онлайн възможностите Art Booksизлиза извън границите на отделните държави и става достояние на любителите на изкуството в цял свят. Създателите на Art Books най-често притежават богато портфолио, достъпно на личните им сайтове, участват в мащабни инсталации, организират изложби, печелят престижни награди за творчеството си и се канят като лектори из най-големите университети за изкуство. Днес на пазара могат да се открият дори книги-наръчници с това как сам да си направиш Art Books произведение, както и книги-албуми с вече създадени творби на популярни творци.
     В България изкуството от книги набира популярност също из блоговете и различните сайтове за книги и четене, където се представят Art Books творци  и концепциите им, подплатени с атрактивен снимков материал. Но въпросът все още не е изследван напълно (надявам се и мисля, че съм първата, която го поставя като проблем и като научна, изследователска концепция), както и не са правени (поне според проучванията ми)  Art Books изложби на наши творци. За това и ние във Велико Търново поставяме началото. Като идеята ни е (както споделят и авторите на Art Books от световен мащаб) да покажем, че старите книги, които вече никой не чете, не са мъртви. Да докажем, че дори и в дигитилизиращото се съвремие, Книгата остава част от живота на всички ни. Защото Art Books не унищожение на книги – то е творческа философия!

Яница ХРИСТОВА  

П.С.: А скоро ще споделя и своите лични фаворити арт-буксъри 🙂 Които ме впечатлиха не само с произведенията си, но и с гледна си точка върху съвременните предизвикателства пред Книгата.

Все още няма коментари

Остави коментар