Нещата от живота Статии

Препоръчителен списък за Нова година

  • От
  • януари 12, 2019

Статията ми “2018-а: Препоръчителен списък”, публикувана за пръв път в сайта “Момичетата от града” на 18 януари 2018 г. Първата ѝ публикация можете да прочетете ето ТУК.

Новата година дойде. Може би все още сме подвластни на емоцията от купона на 31 декември и се връщаме с усмивка към хубавия спомен, но времето не се съобразява с вътрешното ни настроение и ето че неусетно се изнизаха първите седмици от 2018-а. Неусетно наистина. Защото все още не сме започнали да работим по списъка с амбициозни цели, които сме си поставили за годината. Нали?
През отминалите две седмици обаче животът в града ми даде достатъчно поводи да се замисля. Да си направя равносметка и да си изготвя нов, алтернативен, списък – без гръмки обещания и свръхамбициозни задачи, а… с прости препоръки, в които откривам доста повече смисъл, спокойствие и може би радост. Подходящи мотиви, струва ми се, за да го споделя с „Момичетата от града”. И ако поне в една от 10-те точки откриете нещо за себе си, то трудът ми не е бил напразен.

1. Всеки има право да срещне и да изживее мечтите си. Каквито и да са те.
2. Сбъдва се онова, за което не само мечтаеш, но и за което работиш. Иначе желанията си остават просто желания.
3. Ако нещата тръгнат да се провалят, дишай. Дишай дълбоко. Докато не почувстваш, че отново имаш земя под краката си и светът продължава да се движи напред.
4. Прави това, което обичаш. След време само то ще има значение.
5. Давай на хората около себе си онова, което заслужават. За някои това ще е любов, уважение, втори шанс… За други – да научат къде им е мястото (понякога – далеч извън живота ти).
6. Срещай се с хора, които те карат да се чувстваш щастлив със себе си около тях. С времето ще научиш колко много се различават от всички останали, с които ще те сблъсква животът.
7. Бори се със страховете си – онези, които те спират да мечтаеш, да обичаш, да живееш, да бъдеш щастлив.
8. Много тежи да осъзнаеш какви възможности си пропуснал просто защото не си бил достатъчно пораснал, за да видиш, че са пред теб. Когато го осъзнаеш, поне се опитай да не повтаряш подобни грешки в бъдеще.
9. Каквото и да се случва, е хубаво да знаеш, че има кой да ти налее чаша вино, да ти направи палачинки, да се посмее с теб в 1 часа посред нощ и да накара много от проблемите ти да изглеждат комични. Ако имаш поне един такъв човек в живота си, се чувствай страшен късметлия.
10. От много места ще чуваш как ТРЯБВА да изживееш живота си, какви ТРЯБВА да бъдат приоритетите ти… Ще сравняват живота ти с този на другите. Но ТИ не сравнявай живота си с чуждите избори, съдби и пътища. Само ако слушаш вътрешния си компас, ще знаеш, че не си закъснял за никъде и че не си объркал посоката.

Яница ХРИСТОВА

Все още няма коментари

Остави коментар